Cukr v našem jídelníčku

Pokud nám něco v jídelníčku opravdu škodí, je to přemíra cukru. Cukrem se cpeme v podstatě hned od malička a nepřestáváme s tím ani v dospělosti. A pokud se rozhodneme s ním přestat, je to pro nás opravdu těžké. Na cukr totiž vzniká naprosto regulérní závislost, které je velice těžké se zbavit. Co všechno nám cukr způsobuje? Přemíra sacharidů ve stravě nám může přivodit spoustu nemocí, setkat se můžete vysokým krevním tlakem, nadváhou, obezitou, nebo diabetem 2 typu.
Cukr se skrývá ve spoustě potravin, především hodně průmyslově zpracované potraviny ho většinou obsahují opravdu hodně. Pokud si přečtete složení třeba sušenek, budete se divit, kolik je v nich přidaného cukru. To je jasné, sušenky jsou sladké. Ale co třeba jogurt? Možná vás překvapí, kolik cukru je v naprosto běžných věcech, které se dají udělat i bez něj.sladké bonbony
Pokud se bez slazení prostě neobejdete, ale chcete jít aspoň trochu zdravější cestou, než je klasický bílý rafinovaný cukr, pak se můžete zaměřit na zdravější alternativy cukru. Předně je důležité zmínit, že se pořád jedná o cukr a tím pádem to nesmíte přehánět ani s nimi. Tak předně jakým cukrům se vyhnout. Klasickému cukru, třtinovému cukru, kukuřičnému sirupu a glukozovo – fruktózovému sirupu. Vyhledávejte sladidla jako je med, agáve, javorový sirup, čekankový sirup či kokosový cukr nakliceno. Mají totiž mnohem nižší glykemický index, což znamená, že se sacharidy vstřebávají pomaleji a tím pádem není tak moc zvednuta hladina inzulinu. Navíc po nich nebudete mít brzy takový hlad.sladkosti
Pokud se rozhodnete cukr ve stravě omezit, je dobré oslovit kvalitního výživového poradce, který vám sestaví jídelníček tak, aby vám chybějící kalorie v jídelníčku nechyběly a zároveň byly nahrazeny kvalitním jídlem. Začněte konzumovat více zeleniny, méně příloh a kvalitní maso. To nikdy neuškodí a vaše tělo vám jenom poděkuje.